Patient-centred Features

The 700-bed Ng Teng Fong General Hospital (NTFGH) and 400-bed Jurong Community Hospital (JCH) form an integral part of the Jurong Lakeside District, which is slated to be the biggest destination for business and leisure in the west.

Besides easy accessibility to public transport services via Jurong East MRT station and Jurong East Bus Interchange, JurongHealth Campus’ integrated healthcare hub enjoys seamless connectivity to the surrounding retail, dining and entertainment facilities.

Breaking new ground, NTFGH and JCH are the first hospitals in Singapore to be designed and built together from the ground up as an integrated development to complement each other for better patient care, greater efficiency and convenience. The hospital planning process took into account how patient care, treatment and rehabilitation may continue seamlessly between the hospitals.

NTFGH and JCH were envisioned to transform the way healthcare is provided to the community in the west. They were designed to ensure patient-centred services are delivered in a seamless and integrated way. This flows from the design of the hospitals to the provision of medical care, as well as the connectivity to the community.

NTFGH is twinned with JCH so that patients who no longer require acute care can recuperate in a setting better catered to their needs. JurongHealth Campus manages both hospitals to facilitate integration to all levels. From the co-management by doctors from both hospitals to the integration of the medical records and treatment plans, our patients benefit from the seamless care. Running the two hospitals as one ensures coordinated care and processes for our patients.

Singapore's First Mobility Park  

JCH is the first hospital in Singapore to feature a mobility park. A patient’s recovery process often includes learning to re-adapt to their daily lives and the society. JCH’s Mobility Park is equipped with ramps, steps, textured surfaces, a foot reflexology path, etc. It simulates a public transport setting with an actual bus, taxi and MRT train carriage. The aim is to offer patients a safe environment to learn how to take public transport among other daily tasks, how to go out on their own, etc. before they return to life in the real world.

LIFE Hub

LIFE Hub aims to help seniors remain healthy and independent at home. It features a three-room HDB flat mock-up, which serves to help patients ease back into their home environment under the guidance of our therapists. It showcases a variety of products and provide practical solutions that patients can use to help them live more safely and independently in the home setting. In addition, LIFE Hub also offer an information hub and educational area for patients and their caregivers.

A Window for Every Patient

 

Ward Design

The design of our wards in NTFGH and JCH breaks away from the norm with an innovative fan shape. This revolutionary design provides a window for every patient, which significantly improves ventilation and maximises natural light. These attributes not only enhance the patient’s comfort and rate of recovery, they also improve infection control. In addition, this ward design provides a more spacious and conducive working environment for the medical team.

More Comfort With Enhanced Personal Space and Privacy

Instead of facing the patient in the next bed, a patient can choose to sleep facing the window by his or her bed. Curtains can be drawn for enhanced privacy but the patient would still enjoy good ventilation and a view of the greenery through the window.

Creating a Healing Environment

Greenery has been strategically planted outside every window by each bed. Hence, each window offers soothing views of lush greenery, thereby creating a conducive healing environment for patients.

There are also small gardens at visitor areas to create a pleasant experience for visitors.

Optimising Natural Light Without the Glare

To create the most conducive healing environment for our patients, we took great care in planning the wards. Sun angles were studied throughout a year to nail down the best orientation of the ward towers, to achieve optimum natural daylight while reducing glare from the sun.

Haze-ready Naturally Ventilated Wards

In the event of a haze, both NTFGH and JCH will make use of a centralised air filtration system to provide filtered air to the naturally ventilated wards. Impure air will be effectively filtered out before it even enters the room. Unpleasant odours caused by the haze and other air pollutants can also be removed effectively with this air-scrubbing technology. 

Connected from Within and to the Community

Both hospitals are easily accessible and connected to bustling Jurong East via sheltered link bridges to the MRT, bus interchange, business, retail, dining and entertainment facilities. The Specialist Outpatient Clinics are located nearest to the MRT and bus interchange for greater convenience for patients. In addition there is an internal network of link bridges that connects all three towers seamlessly.

Greening an Urban Hospital 

Designed for environmental sustainability, NTFGH & JCH were designed to be as carbon-neutral as possible in the infrastructure, water and energy systems, and landscape features. We received the Green Mark Platinum Award by the Building Construction Authority of Singapore in 2013 for the following innovative features.

Energy-saving Features

  • Solar thermal systems for 100% hot water supply, eliminating the use of electricity
  • Solar-panelled roofs to power landscape lightings
  • Selective deployment of LED lightings
  • Photo sensor lighting activated only when an area is not bright enough
  • Occupancy sensor lighting activated by movement and body heat

Water-saving Features

  • Use 22% less potable water
  • Harvest rainwater to water plants
  • Utilises NEWater in the cooling towers of the air-conditioning system
  • Water-efficient fittings that reduce wastage